Om te voorkomen dat huishoudens reclamefolders ontvangen die niet voor hen bestemd zijn of waarin ze niet zijn geïnteresseerd, is het verstandig om het verspreiden van folders slim aan te pakken. Een intelligent verspreidplan benut de beschikbare (klant)data optimaal.
Natuurlijk is het belangrijk deze data op de juiste manier toe te passen. Want als je je klant kent, ken je de doelgroep en weet je waar deze zich bevindt. Vervolgens is het mogelijk om verschillende verspreidniveaus (en dus ook verspreidvormen) te combineren. Gebieden met voldoende omzet-, klant- en/of doelgroeppenetratie kunnen op deze manier efficiënt worden ingevuld/**/ een hogere penetratie met huis-aan-huis niveaus, een lagere penetratie met direct mail. Het verspreidniveau is een belangrijke factor bij de keuze voor een of meerdere verspreidvorm(en).
We maken onderscheid tussen de volgende niveaus. Zoals je ziet in oplopende volgorde van fijnmazigheid. Dat betekent dat je steeds dichter op je (potentiële) klant zit:
Het doel is meer en meer om de doelgroep zo precies en persoonlijk mogelijk te bereiken met je folder. Het is logisch dat met geadresseerde verspreiding klanten 1-op-1 kunnen worden bereikt/**/ de direct mail. Huishoudens binnen de doelgroep kunnen op adres of 6-positie postcode (1234 AB) worden geïdentificeerd. Als slechts de helft of minder van een 4-positie postcode (1234) bestaat uit doelgroephuishoudens, is het slim om het verspreidplan fijnmazig in te vullen. Natuurlijk speelt daarbij altijd de afweging van hogere verspreidkosten tegen de besparing op drukwerk en verspreidoplage. Verder spelen de voor- en nadelen van de verschillende verspreidvormen een rol. Het spreekt voor zich dat een los bezorgde folder de hoogste attentiewaarde scoort. Maar ook dat is weer afhankelijk van het bezorgmoment en het bereik van de lokale huis aan huiskrant of het folderpakket.
Daar vertellen we je graag alles over. Neem contact op met Verspreiden.com op 0113 70 02 02 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.