30 september 2024

Recycling doel papier en karton royaal behaald

Papier Recycling Nederland rapporteert 82% recycling in 2023. Dit betekent dat afgelopen jaar meer vier vijfde van alle niet-verpakkingen van papier en karton die op de markt zijn gezet, zijn ingezameld en gerecycled. Daarbij kun je onder andere denken aan boeken, tijdschriften, folders, bijsluiters, kopieerpapier en toiletpapier.

Stichting Papier Recycling Nederland (PRN) geeft uitvoering aan de producentenverantwoordelijkheid voor niet-verpakkingen van papier en karton. Volgens deze stichting bewijst het hoge percentage dat veruit het merendeel van het papier en karton gescheiden en schoon en droog wordt ingezameld. Daarvan kan vervolgens weer nieuw papier en karton gemaakt worden.

Bijdragen aan circulaire economie
Uit de cijfers van PRN over het jaar 2023blijkt dat 724 kiloton oudpapier en -karton afkomstig is van Nederlandse particuliere huishoudens. Verder komt 1.565 kiloton oudpapier en -karton van kantoren, winkels, diensten en instellingen. Nog eens 30 kiloton archiefmateriaal wordt brongescheiden ingezameld en verwerkt. Dit brengt het recyclingpercentage voor 2023 op 82%. PRN noemt het positief dat Nederlanders en het bedrijfsleven op deze manier hun bijdrage blijven leveren aan een circulaire economie.

Sterk inzamelsysteem
PRN schrijft verder dat brongescheiden, schoon en droog oudpapier en -karton een positieve financiële waarde heeft in de wereldwijde circulaire economie. Dankzij het goed georganiseerde Nederlandse inzamelsysteem kent het ingezamelde papier een lage vervuilingsgraad. Daardoor kunnen papierfabrieken het ingezamelde oud papier direct gebruiken in hun productieproces. Al het in Nederland ingezamelde oudpapier en -karton wordt dan ook als secundaire grondstof ingezet. De ene keer voor nieuw karton (golf-, massief-, vouw- of vormkarton), de andere keer voor nieuw papier.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com