3 september 2024

PostNL gaat zakelijke post vanaf 2025 binnen twee dagen bezorgen

PostNL gaat de post van zakelijke klanten, die momenteel binnen 24 uur bezorgd wordt, vanaf 1 januari 2025 binnen twee dagen bezorgen. Dat laat het postbedrijf vandaag weten. Dit is één van de noodzakelijke stappen om de postbezorging bereikbaar en betrouwbaar en betaalbaar te houden. De Groepsondernemingsraad (GOR) van het bedrijf heeft onlangs een positief advies uitgebracht op dit besluit. De UPD (Universele Post Dienstverlening)-post, waaronder de post uit de oranje brievenbussen, blijft PostNL binnen één dag, vijf dagen per week bezorgen.

Vraag naar 24-uurspost neemt af

Door een aanpassing van de bezorgtermijn van zakelijke post per 1 januari 2025 kan PostNL de post voor een groot deel concentreren op piekdagen. Dit is noodzakelijk omdat de vraag naar post door digitalisering afneemt. Daar komt bij dat de behoefte van klanten aan 24-uurspost in de afgelopen 10 jaar met 65 procent is afgenomen. In de komende periode gaat PostNL in gesprek met alle zakelijke klanten over de wijziging.

Kosten stijgen en postvolumes dalen

Door de dalende postvolumes en stijgende arbeidskosten ziet PostNL de marges in het postbedrijf fors dalen. Deze aanpassing voor de zakelijke post is daarom een eerste stap, maar geen volledige oplossing voor het postbedrijf. Het is noodzakelijk om ook de brievenbuspost (UPD) op termijn binnen twee dagen en in de toekomst binnen drie dagen te gaan bezorgen. Dit vraagt een wijziging van de huidige postwet. Daarnaast heeft PostNL eerder dit jaar al aangegeven dat ook een financiële bijdrage van de overheid noodzakelijk is om de postdienstverlening in Nederland betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar te houden voor iedereen.

Verschraling van de postmarkt

Verspreiden.com betreurt deze stap van PostNL. Dit is weer een stap in het verder verschralen van de postmarkt in Nederland. PostNL roept op deze wijze op zichzelf af dat consumenten en bedrijven de mogelijkheid van post versturen minder gebruiken. Uiteraard blijven wij voor onze klanten steeds zoeken naar oplossingen om een snelle bezorging te kunnen garanderen. In onze Direct-Mail module kun je heel eenvoudig een Direct-Mail samenstellen en direct het juiste verzendprogramma van PostNL selecteren.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com