19 juni 2017

Marketing trucs die je onbewust verleiden

Maak je een folder, bedenk dan dat de mens niet altijd zo rationeel is als hij zelf denkt. Je kunt daarop in spelen en zo je (potentiële) klant onbewust verleiden tot het doen van een aankoop.

De Israëlische psycholoog, Daniel Kahneman schrijft dat mensen twee denksystemen hebben. Het eerste is snel, instinctief en emotioneel. Het tweede is langzaam, bedachtzaam en rationeel. Je denkt misschien dat je vooral het tweede systeem aanspreekt bij een aankoop, maar dat is vaak niet zo. En dat heb je vaak zelf niet door.

Folders en neurowetenschap
Sinds het ontstaan van de neurowetenschap is een aantal effecten ontdekt. Je kunt deze benutten gebruiken om de boodschap in je folder beter aan de man te brengen en consumenten te verleiden.

1) Het lepel-in-de-soep-effect

Er is ooit een onderzoek uitgevoerd waarbij in de advertentie voor een kom soep het bestek bij verschillende tests aan de linker- of rechterkant werd gelegd. Daaruit bleek dat mensen die rechtshandig waren eerder het gerecht kochten als het bestek aan de rechterkant lag. De conclusie is dat de testpersonen gestimuleerd werden om in te beelden dat zij het gerecht aan het opeten waren. waardoor hun koopbereidheid toenam. Een welbekende term in de neurowetenschap is ‘embodied cognition’. Dit betekent dat ons brein niet rationeel informatie afweegt, maar dat ons brein functioneert als een simulator. Als we ons een gebeurtenis herinneren, dan lijkt het patroon van hersenactiviteit op het patroon van het moment waarop de gebeurtenis werd verwerkt. Ons brein simuleert de gebeurtenis, waardoor we het bijna opnieuw ervaren. Informatie die tot de verbeelding spreekt, is veel verleidelijker te zijn dan informatie die abstract is. Wat je in je folder dus niet moet doen, is te feitelijk worden. Vertel niet over de hoeveelheid RAM of de snelheid van een processor, want dat spreekt de verbeelding niet aan. Beter is in je folder te vermelden dat je een oplossing hebt om zorgeloos al je babyfoto’s te bewaren.

2) Sociaal bewijs in je folder

Ooit wel eens een kledingverkoper horen zeggen: ‘Ik heb ‘m zelf ook!’. Dan maakt hij wellicht handig gebruik van sociaal bewijs.  Mensen zijn simpel gezegd kuddedieren. Wanneer anderen hetzelfde hebben gedaan, is dat een teken dat je op het juiste pad zit. Gebruik in je folder bijvoorbeeld aansprekende testimonials, ervaringsverhalen van mensen die jouw product of dienst waarderen.

3) Von Restorff-effect

Het is voor bedrijven belangrijk dat hun boodschap wordt onthouden. Wees daarom origineel en opvallend. Het Von Restorff-effect, ook wel het isolatie-effect komt er op neer dat alles wat van de norm afwijkt, opvalt en makkelijker onthouden wordt. Dat is ook de reden dat we belangrijke woorden in een studieboek of op een boodschappenlijstje onderstrepen. Je kunt de schreeuwende Zalando-reclames of Beau van Erven Dorens in zijn ballenknijper dus wel irritant vinden, het valt wel op. En onthouden doe je het ook.

4) ‘Mere exposure’-effect

Als je in een supermarkt loopt en op basis van prijs of kwaliteit geen keuze kan maken, voor welk merk ga je dan? Waarschijnlijk voor het merk dat je herkent. Hoe vaker mensen iets zien, hoe vertrouwder zij ermee raken. Dat heet het ‘mere exposure’-effect. Het herhalen van een boodschap en zoveel mogelijk zichtbaar zijn, is dus erg van belang voor bedrijven.

Folders verspreiden?
Wil je tips en advies over het maken en verspreiden van folders? Daar kunnen we je alles over vertellen. Neem contact op met Verspreiden.com op telefoon: 0113 70 02 02 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com