Het kabinet wil de lokale media en nieuwsvoorziening versterken. Daarbij moet de overheid ook aandacht besteden aan huis-aan-huisbladen. Een motie daarover werd onlangs in de Tweede Kamer aangenomen. “De lokale journalistiek wordt niet versterkt wanneer de huis-aan-huismedia, met het grootste bereik in Nederland, niet worden meegenomen in het beleid”, vindt Jolanda de Rijk, vicevoorzitter van de Nederlandse Nieuwsbladpers (NNP).
Het aannemen van deze motie is belangrijk nieuws voor de uitgevers van nieuws- en huis-aan-huisbladen. Zo wordt er in de motie voor de gepleit dat er investeringsvoorstellen komen waarvan alle aanbieders van lokaal en regionaal nieuws profiteren, en dus niet alleen de lokale omroepen.
Lokale nieuwsvoorziening
Indieners van de motie benadrukken dat lokale nieuwsvoorziening belangrijk is. Nu wordt dat mede goed verzorgd door de private sector, met z’n tweehonderd lokale uitgevers, 562 huis-aan-huisbladen in een wekelijkse oplage van 7,5 miljoen unieke papieren kranten. Deze kranten leveren bij uitstek lokaal nieuws. Zo worden bewoners geïnformeerd over de lokale politiek, iets wat enorm belangrijk is voor een vitale democratie.
Publieke en private sector
De Rijk (NNP) is blij met de motie en de steun vanuit de Tweede Kamer. De Rijk: “Het kabinet kan de private media niet langer negeren. Dit maakt een beter beleid mogelijk, waarbij de publieke en private sector elkaar aanvullen in plaats van beconcurreren.”
Grootste bereik
De huis-aan-huiskranten hebben verreweg het grootste bereik in dat lokale medialandschap. Uit recent onderzoek in opdracht van het Commissariaat voor de Media blijkt dat 70 procent van de mensen regelmatig zijn of haar lokale huis-aan-huiskrant leest. Met dat rapport in de hand dringt de NNP er bij het kabinet ook op aan om lokale kranten in te zetten voor landelijke overheidscampagnes.
Bron: NNP