3 mei 2018

Direct Mail: do’s en don’ts

Met Direct Mail bereik je je doelgroep met de post. Het doel van de mailing (of Direct mail) is meestal het verkrijgen van response voor bijvoorbeeld een bestelling of een afspraak. Het lijkt eenvoudig: een brief schrijven of een mooie kaart maken en het antwoord afwachten. Toch zijn er belangrijke aandachtspunten waarmee je direct mail campagne staat of valt.

 

Dit zijn 6 veel gemaakte fouten bij direct-mailing:

 

GEEN DUIDELIJKE DOELGROEP

Als je je op iedereen richt, voelt niemand zich aangesproken. En het ‘niet-geschoten-altijd-mis’ – principe kent ook een keerzijde: Als je mensen bombardeert met informatie die zij oninteressant en irrelevant vinden, krijgen zij een negatief gevoel bij je bedrijf.

 

EEN SLECHTE MAILINGLIJST

Hoe recent is je adressenbestand? Wie staan er op? Zijn dat de mensen die je inderdaad wilt benaderen? Is de aanhef correct? Het irriteert een vrouwelijke klant om met ‘de heer’ aangesproken te worden. En wat te denken van het sturen van brieven aan een medewerker die een jaar geleden ontslagen is? Met dit soort fouten in de adressering sta je al 1-0 achter.


DE KLANT STAAT NIET (ALTIJD) CENTRAAL

Benadruk het voordeel voor je klant, niet de eigenschappen van een product. Dat is toch een gouden marketingregel? De praktijk blijkt gecompliceerder. Zeker in B2B situaties waarbij je specialisten benadert met bepaalde diensten of producten, kan het zijn dat zij juist getriggerd worden door specifieke eigenschappen. Ken je doelgroep en weet wat zij nodig hebben: info over specifieke eigenschappen of meer algemene informatie over de voordelen voor hen.

 

ONOPVALLENDE, ONDUIDELIJKE OF ZELFS SLECHTE CONTENT

Mensen worden dagelijks overladen met brieven, memo’s en folders. In een paar seconden beoordelen ze of ze jouw post echt willen lezen. Je slaat gegarandeerd de plank volledig mis met lange lappen tekst vol vaag taalgebruik waarin de boodschap tot het laatst bewaard wordt. Dan is iedereen al afgehaakt. Realiseer je: 80 procent van de ontvangers leest alleen de hoofdlijnen, 20 procent het geheel.

GEEN AANBOD, GEEN CALL TO ACTION

Berichten met een geweldig verhaal over hoe jouw bedrijf de klant kan helpen of iets kan voor hem kan opleveren, zullen misschien wel worden gelezen, maar leiden zelden tot actie. Zorg daarom altijd voor een ‘call to action’. Bied je klant iets aan; een testproduct, brochure of folder met meer informatie. Zo’n gratis aanbod, hoe bescheiden ook, zal mensen er eerder toe aanzetten om erop in te gaan.


GEEN OF EEN SLECHTE FOLLOW-UP

Mensen gaan in op je aanbod en bestellen je brochure of catalogus. Vervolgens duurt het weken voordat deze arriveert. Of het wordt wel bezorgd, maar daarna gebeurt er niets meer. Dan laat je een mooie kans voorbijgaan om iemand ervan te overtuigen dat nú het moment is om je product aan te schaffen. Bel de klant die informatie wil, altijd binnen twee of drie dagen op. Houd het contact warm en benader klanten na een tijdje opnieuw, eventueel met een nieuw aanbod.

Direct mail maken en versturen?

We zetten ons graag in voor jouw direct mail campagne. Neem vandaag nog contact op met Verspreiden.com op 0113 700 202 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com